«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ἐρμιόνη, ἡ ἐκ τοῦ Οἴκου Τυνδάρεῳ πριγκίπισσα



 
Τυνδάρεως-Λήδα- Διόσκουροι, φωτό

Όμως επειδή η γενιά της Ερμιόνης είναι πολύ σπουδαία, καλό είναι να γίνει αναφορά στην γενιά αυτή, μένοντας λίγο ιδιαίτερα στον Βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω.


Από τον Ουρανό και την Γαία γεννιέται ο Ιαπετός που με την Ωκεανίδα Κλυμένη γεννά τον Άτλαντα. Αυτός με την Πληϊόνη γεννά τις Πλειάδες μια εκ των οποίων η Ταϋγέτη, που από τον πατέρα των Θεών και ανθρώπων, Δία αποκτά τον Λακεδαίμονα ο οποίος με την κόρη του Ευρώτα, την Σπάρτη, γεννά τον Αμύκλα. Ο Αμύκλας με την Διομήδη θα αποκτήσουν τον Κυνόρτα και εκείνος τον Οίβαλο που με την κόρη του Περσέα Γοργοφόνη γεννούν την Αρήνη και τον Τυνδάρεω που με την Λήδα γεννούν την Κλυταιμνήστρα, ενώ από τον Δία η Λήδα αποκτά  τους Διόσκουρους, Κάστορα και Πολυδεύκη και την Ελένη την επονομαζομένη και Ωραία για το υπέρλαμπρο κάλος της! 

Έχει ενδιαφέρον να δούμε την αναφορά του μύθου περί της γέννησης τόσο της Ελένης όσο και των Διοσκούρων.

Κλυταιμνήστρα,Τυνδάρεως,Λήδα καί στό μέσον ἡ γέννησις τῆς Ἑλένης ἀπό τό ὠόν  φωτό


Ο Τυνδάρεως μαζί με τον αδερφό του Ικάριο, διωγμένοι από τον άλλο αδερφό τους Ιπποκόοντα πήγαν στην Αιτωλία όπου τους φιλοξένησε ο εκεί βασιλιάς Θέστιος. Από ευγνωμοσύνη προς την φιλοξενία του τα δυό αδέρφια βοηθήσαν τον Θέστιο στους πολέμους που είχε με γειτονικούς λαούς και οι οποίοι έληξαν νικηφόροι για τον Θέστιο. Αυτός λοιπόν για να τους ευχαριστήσει για την βοήθειά τους, έδωσε την κόρη του Λήδα στον μεγαλύτερο από τα δύο αδέρφια, τον Τυνδάρεω.


Όταν η Λήδα βρισκόταν μαζί με τον σύζυγό της στην Λακεδαίμονα, ένα πρωϊνό που είχε πάει στον Ταΰγετο ή στην νησίδα Πέφνο, της Μεσσηνίας,  την  είδε  ο Δίας και θαύμασε τόσο πολύ το κάλος της ώστε του γεννήθηκε  έρωτας γι’αυτήν. Ήθελε όμως να νοιώσει και εκείνη τον ίδιο πόθο και για τον λόγο αυτό πήγε στην θεά του έρωτα, την Αφροδίτη για να πάρει την συμβουλή της. Εκείνη τότε μεταμορφώνει τον Δία σε Κύκνο και τον εαυτό της σε αετό και άρχισε να τον κυνηγά. Βλέποντας την αγωνία του όμορφου πτηνού η Λήδα ένοιωσε τόση συμπάθεια γι’αυτό, ώστε άνοιξε την αγκαλιά της για να το προστατεύσει από το όρνεο.

Έτσι επέτυχε λοιπόν ο πατέρας Θεών και ανθρώπων να κατακτήσει την Λήδα που από αυτή την ένωση γεννά δυο ωά. Από το πρώτο βγήκαν οι δίδυμοι Κάστωρ και Πολυδεύκης και από το άλλο η Ελένη. Παρόμοια γέννηση με ωοτοκία έχουμε και για την Νέμεση και ίσως είναι αυτός ο λόγος που την έχουν ταυτοποιήσει με την Λήδα.  

Λήδα καί Δίας ( κύκνος) φωτό


Συγκεκριμένα λέγεται πως όταν ο Δίας πόθησε την Νέμεση κι’ εκείνη για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε χήνα. Τότε ο ζεύς μεταμορφωμένος σε Κύκνο κυνηγά την Νέμεση την οποία καταφέρνει να πιάσει στην Ραμνούντα της Αττικής. Εκεί από την ένωση αυτή η Νέμεση γεννά ένα αυγό. Αυτό το αυγό το πήρε ο Ερμής και το έφερε στην Λήδα ή η Νέμεση το άφησε στο δάσος όπου το βρήκαν κάποιοι βοσκοί και το έφεραν στην Λήδα η οποία το φύλαξε και όταν αυτό εκκολάφθηκε γεννήθηκε η Ελένη ή κατ’άλλους οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης. Γι’αυτό λένε κάποιοι πως η Ελένη είναι κόρη του Δία και της Νεμέσεως και η Λήδα ήταν η τροφός της.


«…λέγουσι δ νιοι Νεμέσεως λένην εναι κα Διός. ταύτην γρ τν Δις φεύγουσαν συνουσίαν ες χνα τν μορφν μεταβαλεν, μοιωθέντα δ κα Δία κύκν συνελθεν· τν δ ᾠὸν κ τς συνουσίας ποτεκεν, τοτο δ ν τος λσεσιν ερόντα τιν ποιμένα Λήδ κομίσαντα δοναι, τν δ καταθεμένην ες λάρνακα φυλάσσειν, κα χρόν καθήκοντι γεννηθεσαν λένην ς ξ ατς θυγατέρα τρέφειν…» ( Απολλοδώρου Βιβλιοθήκη, Γ’, κεφ.10,  παραγρ. 7 )



Για την Λήδα αν και λέγεται πως πατέρας της ήταν ο Θέστιος, υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή που προσδιορίζει ως πατέρα της τον Γλαύκο, γιό του Σίσυφου και πατέρα του Βελλεροφόντη, βασιλιά της Κορίνθου. Είχε δε γεννήσει την Λήδα από την εκ Λακεδαίμονος καταγώμενη, Παντειδυία, όταν βρέθηκε εκεί αναζητώντας κάποια άλογά του που είχαν χαθεί.


Η Ελένη γεννά την Ερμιόνη, για την οποία επίσης  υπάρχει  διάσταση απόψεων περί του ποιος ήταν ο πατέρας της. Διότι λέγεται πως μπορεί να μην ήταν από τον επίσημο άνδρα της Μενέλαο αλλά από τον Θησέα. Πάντως το να είναι κόρη του Θησέα, μάλλον δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το υιοθετήσει επειδή η Ελένη ήταν ανήλικη όταν συνέβη η απαγωγή της από τον Θησέα και για τον λόγο αυτό την είχε αφήσει στην μητέρα του Αίθρα, στις Αφίδνες της Αττικής, όπως ήδη έχουμε αναφέρει.


Και αν υποθέσουμε πως είχε πάει μαζί της ο Θησέας, και μόνο το γεγονός πως μετά από αυτό το συμβάν,  πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να την βρουν  οι αδερφοί της, Διόσκουροι, που την επανέφεραν στην Σπάρτη και ουδεμία αναφορά γίνεται για το αν ήταν έγκυος ή ακόμη περισσότερο αν είχε παιδί, αποκλείει το να είναι κόρη του Θησέα η Ερμιόνη. Άλλωστε εκ των πραγμάτων ο χρόνος που έλειψε ο Θησέας από την Αθήνα και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της εξουσίας του ( Μενεσθέας), σαφώς και δεν μπορούσε να είναι κάποιοι μήνες!  Άρα η Ερμιόνη πρέπει σίγουρα να είναι κόρη του Μενελάου.


Η μοίρα της Ερμιόνης όμως ως συζύγου, δεν σταματά ούτε στον Ορέστη ο οποίος την άφησε καί ἔτσι ως τρίτος σύζυγός της αναφέρεται ο Διομήδης, χωρίς να υπάρχει καμία ιδιαίτερη αναφορά από τους αρχαίους συγγραφείς περί της σχέσεως αυτής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου